2014/10/31

Tanda Tanda Isteri Nak Bersama.

Tanda Tanda Isteri Nak Bersama.


Isteri: apa isi perut papa?
Suami: usus2 dan makanan.

Isteri: salaaahh... Isinya gajah.
Suami: kenapa gajah?

Isteri: ye lah. Tu ada belalai dia ( smbil pegang belalai suami)
Suami: papa tau jugak isi perut mama. Isteri: ada apa pa?

Suami: public phone... Hahahaha!!!!
Isteri: kenapa?

Suami: tuuu!! Kan nampak lubang syiling. (Suami ketawa smbil berguling).
Isteri: benci!! Papa jahat!!! ( Katanya smbil menutup pintu bilik)

Suami: alamak!!! Dia mengamuk la...!!!

2 minit kemudian si isteri buka pintu bilik dan tanya kepada suami. " Gajah nak pakai public phone x...?

Suami: yeeehaaaaa.

NotaKarut: entry salin dan tampal...

2014/10/15

Bonus penjawat awam dibayar bersama gaji Januari

PUTRAJAYA 15 Okt. - Bonus setengah bulan gaji atau minimum RM500 yang bakal dinikmati kira-kira 1.5 juta penjawat awam akan dibayar bersama dengan gaji bulan Januari 2015.

Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dr. Ali Hamsa berkata, bonus yang telah diluluskan dalam Bajet 2015 itu perlu mengikut peraturan kewangan iaitu bermula 1 Januari 2015.

"Bonus berkenaan tidak boleh diawalkan atau dibayar pada tahun ini. Bonus seperti mana yang diumumkan akan masuk dalam gaji bulan Januari," katanya kepada pemberita dalam sidang akhbar Persidangan Serantau Persatuan Pentadbiran Awam dan Pengurusan Komanwel (CAPAM) 2014. - UTUSAN ONLINE



Artikel Penuh: Utusan.

NotaKarut: Cehhhhh!!! Pertama kali aku dengar kena ikut peraturan kewangan...

2014/10/11

Komen Bajet 2015...

Assalamualaikum...

Gegak gempita bumi Malaysia semalam... Dek keriuhan pembentangan Bajet 2015 oleh Menteri Kewangan Malaysia...

Ramainya orang mengutarakan pendapat... Meluahkan rasa keluh kesah... Di FB, di tweet... Dan di kedai kopi...

Bila aku baca komen komen yang ditulis Rakyat Malaysia... Aku perasan satu perkara...
Rakyat Malaysia TIDAK FAHAM apa tujuan sebenar pembentangan bajet ini...

Bajet kerajaan dibentang bertujuan menggunakan wang untuk tujuan pentadbiran kerajaan dan pembangunan... Kerajan yang bermaksud di sini bukan kerajaan BN... Bukan PR... Tapi kerajaan Malaysia...

Dan bukan juga untuk rakyat...

Terutama... Bukan Pekerja swasta...

TAPI... Ada sedikit gula gula yang tempiasnya dapat kepada sebahagian Rakyat Malaysia dan penjawat awam...

Bila aku selidik, ramai yang duk kutuk sebenarnya Kebanyakannya timbul rasa dengki... Kerana mereka tak dapat gula gula daripada kerajaan...

Aku jua tak layat dapat BR1M... PP1AM... Dan lain lagi... Tapi aku tak timbul rasa dengki...

Ingatlah satu pesanan...

Bila kita tengok bayi, alangkah untungnya mereka kerana mereka tak ada dosa...
Bila kita melihat orang tua, alangkah beruntungnya mereka kerana pahala yang banyak mereka dapat sepanjang usia mereka...
Bila kita tengok orang miskin, beruntungnya mereka kerana kurang tanggungjawab dan beban zakat ke atas mereka... Kurangnya beban mereka untuk menjawab di akhirat setiap sen mereka ke mana mereka belanjakan...
Bila kita melihat orang kaya, alangkah beruntungnya mereka mempunyai banyak wang untuk dihitung di akhirat sekiranya dibelanjakan dengan jalan yang betul...

Pokok pangkalnya... Bersyukur...

2014/10/09

Bina Kabinet Dapur, Apa Yang Perlu Diketahui.

Beli rumah baru?
Perkara apa yang pertama di fikirkan?

Ubahsuai dapur??? Yup...

Dapur, ruangan rumah yang menjadi nadi ibarat jantung kepada sesebuah rumah...
Namun, kos yang besar untuk mengubahsuai dapur menjadi ruangan impian sering menjadi halangan sekaligus membantutkan hasrat.

Di sini aku coretkan beberapa perkara yang aku buat dalam usaha mendapatkan kontraktor dengan harga yang aku mampu dengan material yang berkualiti.

1. BERKUNJUNG KE TAPAK EKSPO

Rajin rajinkan diri mengunjungi ekspo berkaitan hiasan dalaman. Di sini aku mendapat banyak idea, ilmu dan peluang untuk memiliki set rekaan kabinet pada harga yang istimewa. Biasanya syarikat yang terlibat didalam ekspo akan memberi tawaran yg menarik. Tapi awas, jangan percaya bulat bulat, buat sedikit kajian tentang material yang digunakan.

2. BUAT PENAWARAN

Pernah dengar 'free quoatation'? Jangan segan jangan malu untuk emel kan 'need statement' anda kepada kontraktor. Kontraktor akan membalas emel anda dengan anggaran harga berdasarkan 'need statement' anda tanpa sebarang kos.

Apa yang perlu dalam 'need statment'? Ukuran dapur -panjang dan lebar (Lebih baik hantar sekali dengan floor plan dapur), ketinggian dapur (standard height/full height), jenis material pintu kabinet (kenapa pintu sahaja akan diterangkan dalam entry yang akan datang), jenis material 'table top' dan jenis shape dapur (I, L or island).

3. JANGAN TERIKAT PADA JENAMA

Rajin rajinkan diri untuk mendapatkan seberapa banyak quotation. Dari situ anda akan dapat menilai perbezaan sesuatu tawaran. masa aku cari, aku hantar emel tak kurang daripada 20 kontraktor. Dan 15 daripadanya membalas dengan memberikan quotation yang menarik. Harga yang menarik datangnya dari syarikat yang kecil kecil. kesimpulannya, jangan sesekali terikat dengan jenama, tak semestinya yang ada nama itu berkualiti.


2014/10/08

Bila orang tua berbicara...

Kejadian di ruang tamu raya itu hari. Aku dengan ditemani bantal empuk a.k.a bantal bucuk tengah sedap terbongkang ralit tengok tv...

Uwan baru keluar bilik air. Almaklumlah, orang tua, jalan pun perlahan-lahan... Menuju ke biliknya untuk mengerjakan solat. Tiba di hadapan bilik, Uwan berhenti berjalan... Tegak berdiri je...

Apahal lak orang tua ni... Sakit ke? Kenapa tiba-tiba berhenti jalan? Sedang menahan sakit ke?

"Ngah... Oh Ngah... Long... O Long... Depan bilik mak ni dah sapu ke belum?" Nenek bertanya separa menjerit...

"Dah siap sapu semua tadi.Along sapu" Mak datang dari dapur ke ruang tamu. Kehairanan. 

"Kenapa mak?"

"Ni ada kayu balak mati tengah jalan ni... Elok bakar je dari jadi bahan bakar kat neraka sok?" Kata Uwan sambil senyum-senyum melihat aku... 

Bingkas bangkit... Gila ko... Pedas tu... Tau la dah masuk waktu...


Nuffnang ni saje je tau...

Nuffnang ni saje je tau...
Membeli jiwa menulis yang dah semakin luntur...

Tau la i malas nak update blog...
Saje je bagi iklan banyak banyak time kita malas dan tak reti nak update apa...

Tak pe la... Orang dah bagi...
Kita terima je la...

Korang pun rajin rajin la klik apa apa yang patut ek...

2014/10/05

Selamat hari raya Qurban...

Saya mengucapkan selamat hari raya...
Dan selamat bercuti...

2014/10/03

Bermula projek deco rumah...

Assalamualaikum.

Sekian lama blog ini terbiar...
Dek kerana tuan blog sibuk...

Mencari... Survey... Menggali idea...
Konon nak mencantikan rumah baru...
Expo sana... Survey sini...
InsyaAllah... Akan dicoretkan serbas sedikit disini...

NotaKarut: hai... Salam Jumaat... Amacam malam Jumaat semalam... Puas sampai ke telinga tak?

2014/10/02

CPUV bulan Oktober

Rezeki yang tak disangka sangka...
Walaupun dah tak berapa aktif menulis...
Termia kasih...

Apa Yang Berlaku Apabila Harga Minyak Naik?

"Fikir positif. Kalau dulu buat 2 kerja, kini buat 9 kerja," - Pakar Motivasi.

"Ini semua ketentuan Illahi. Tetap taat pada pemerintah," Ulama Umno.

"Biar minyak naik. Janji tanah melayu tak digadai Anwar," Brahim Ali.

"Orang miskin pakai RON95 lah," Menteri Jaga Duit.

"Tukar kereta kepada motor," Menteri Jaga Jalan.

"Minyak dinaikkan sebab nak rakyat berjalan supaya lebih sihat," Menteri Jaga Kesihatan.

"Minyak kita lagi murah berbanding kutub utara," Menteri Jaga Bisnes.

"Rakyat masih ke stesen minyak, maknanya rakyat sokong kenaikan harga minyak," Menteri yang pergi tengok Maharaja Lawak.

"Halal darahnya bagi sesiapa yang bantah harga minyak naik," Mufti.

"Tak suka minyak naik, sila keluar negara," Wanita Umno.

"Kami tak naikkan harga minyak, kami tarik subsidi saja," Jibby.