Langkau ke kandungan utama

Tularnya kisah motor Abang Rider disita

 Saya turut bersimpati dengan rider Food Panda yang mengalami masalah baru-baru ini kerana motorsikalnya disita oleh pihak berkuasa. Belas ihsan adalah satu sikap baik yang perlu kita sokong dalam masyarakat kita. Walaupun kita mungkin memahami cabaran yang dihadapi oleh rider tersebut, kita juga perlu faham pentingnya mempunyai lesen dan insurans yang sah.


Pengalaman peribadi saya sendiri melibatkan satu kejadian yang mencabar kerana terlibat dalam kemalangan dengan seseorang yang tidak mempunyai lesen atau insurans yang sah. Ia bukan sahaja memberikan cabaran kewangan, tetapi juga memberikan tekanan emosi yang besar. Saya berharap agar situasi ini tidak berlaku kepada orang lain.


Di sebalik pengalaman saya yang mencabar, saya juga tahu individu yang mempunyai perlindungan insurans yang lengkap. Mereka berasa lebih tenang kerana tahu mereka akan mendapat bantuan dalam keadaan yang tidak dijangka. Ini mengingatkan kita tentang kepentingan persediaan yang sewajarnya.


Walaupun begitu, saya faham bahawa tidak semua orang mampu membeli lesen dan insurans yang sah. Beberapa individu mungkin berada dalam situasi kewangan yang sukar. Ini adalah masalah kompleks, dan kita perlu mencari jalan yang terbaik untuk membantu mereka.


Saya bersimpati dengan rider tersebut dengan syarat bahawa kita perlu mematuhi undang-undang berkaitan dengan pemanduan dan insurans. Keselamatan di jalan raya adalah tanggungjawab kita bersama. Oleh itu, mari kita sokong belas ihsan, tetapi juga dorong untuk mematuhi peraturan dan menjadikan jalan raya lebih selamat untuk semua orang.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Ucapan Hari Raya Kelakar...

Koleksi Ucapan Whatapp Hari Raya 2016...  Ketupat pulut di atas para, Hendak direbus di tepi perigi, SMS dihantar pengganti kad raya, Tanda ingatan tak luput di hati. Selamat Hari Raya Aidilfitri, Mohon maaf Zahir & Batin . Kalau dilipek sebosar kuku. Kalau dibontang sebosar alam. Kok hilang dicaghi. Kok hanyut dipinteh. Kok tonggolam disolam. Datang biarla nampak muko. Kok poei biarla nampak belakang. Jauh diimbau,dokek digamit. Seuntai salam,sojambak kato. Dogup bicagho,meghisik raso. Salam Aidilfitri Maaf Zahir & Batin “Biar hati sejernih air, jgn pula dipenuhi lumpur, kalau salah saya belum berakhir, diharap diampun dgn rasa bersyukur”.”Jika budi dipenuhi ikhlas, jgn ia disulam tuba, jika ada salah yg belum dibalas, harap diampun di hariraya”. “Biar amarah disunting senyum, ibarat pekerti disulam kasih, diharap dihalal makan dan minum, ibarat rezki yg tidak disisih”. SELAMAT HARIRAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN. Mä$äk £èmäñg $àmßil bdiri, Hèndäk

Anda Marah? Ni Pantun Kurang Ajar.

Jalan jalan naik basikal, Naik basikal di waktu malam, Ada otak ada akal, Jangan disimpan menjadi pekasam. Pekasam buruk di goreng orang, Bau semerbak serata alam, Tutur kata ibarat parang, Tersilap kata menikam dalam. Belakang parang diasah jangan, Tajam depan tajam belakangnya, Kurang ajar apakah hukuman, Buku lima di pipi la jawabnya.

Pantun Malam Jumaat...

Ubi kayu sedap dibuat pengat Lagi sedap kalau dimasak siti Malam Jumaat datang semangat Almaklum banyak agenda sedang menanti Sedapnya pengat ubi teringat ingat Manakan terlawan si roti jala Ambillah berkat malam Jumaat Mengerat kasih mendapat pahala Di malam hari terasa hangat Memang enak minum air kelapa Malam ni malam Jumaat Tongkat ali jangan dilupa Dah perkena tongkat ali secawan Dicecah bersama kuih bahulu Hendak berblog,berbloglah kawan, Saya bermohon tidur dahulu. NotaKarut: Nak komen? Sila pantun jua... Hahahahahaha... Sekadar gurauan di malam Jumaat... Tak ada apa agenda pun malam ni kecuali nak buat solat hajat dan zikir lebih sikit...