2009/12/31

31.12.2009

31.12.2009... Hari terakhir tahun 2009...
Apa yang ada pada tarikh ni???

oooooo... Maksudnya ini hari terakhir aku berumur 25 tahun... Esok secara tak rasminya berumur 26 tahun...

26 tahun... Apa yang aku harapkan pada umur 26 tahun???
Esoklah (01.01.2010) aku fikir... aku nak nikmati lagi umur 25 tahun ni...

2009... Apa yang ada pada tahun ini???
Suka??? Duka??? Gembira??? Nestapa??? Manis??? Pahit??? Masam???
Aku rasa semua orang akan rasa semua jenis perasaan... Yang beza nya tahap kesukaan atau kesedihan saja... Aku pun sama jea...

Kalau nak diceritakan semuanya... Mau sampai esok pun aku rasa, tak sempat habis nak menaipnya...

Tepat jam 12.00 tengah malam ni, aku nak tutup buku 2009... Malas lagi nak fikir perkara yang dah terlepas, yang dah berlaku... Cuma ada beberapa perkara dan kejadian yang akan diambil untuk dijadikan sempadan dan pedoman... Mana la tau ada lagi kena tahun 2010...

Azam yang tak tercapai akan aku bawak tahun depan... Huhu... Azam erkkkkk... Azam mengurangkan 5kg dari berat aku sekarang!!! Susah betul aku nak kurangkan hatta 1kg pun... Pipi ni pun makin mencanak-canak kegebuannya... macam dipam-pam dan diletak ibu roti lak...

Bercuti @ Berkerja???

Huummmmmmmmm... Penat la badan ni...
Terasa macam nak bercuti jea... Tapi dekat mana erkk???
ermmmmmmm... Mana nak cekau duit nak bercuti...

Bukit Fraser... Ha... Bukit Fraser... Laluan FT 055... Yang tu termasuk dalam kawasan kajian keselamatan cerun... Tak payah nak keluar duit poket...

Boleh la ni... Berkerja sambil bercuti... Eh!!! Bercuti sambil berkerja... Merehat-rehatkan badan dan otak yang penat berkerja sepanjang tahun 2009 ni... kononlah kerja kuat...





Sejuk!!! Tu saja perkataan pertama yang terpacul di mulut ni sebaik sahaja aku menjejak kaki ke tanah... "Sebijik macam dekat London masa musim panas" kata Geologist yang ikut aku... Musim panas macam ni??? Patut la depa boleh main bola tengahari... kalau cam ni gayanya musim panas nya...



Aku suka betul tengok design bangunan yang ada dekat Bukit Fraser ni... Gaya ala-ala Eropah...










Tempat yang tepat!!! Tak sia-sia aku pilih tempat ni... huhu... Aman damai... Udara yang nyaman... SEJUK!!! Itu dah pasti la...




Alamak!!! Kerja erk... Dah siap dah... Macam mana aku buat jangan nak pertikai... Kerja biar smart... Otak biar ligat... Ni time aku nak rehat-rahatkan badan...


Banyak lagi tempat yang nak pergi... Ni hutan pun tak masuk lagi... Xberkesempatan...

Makanan Popular Di Sarawak, Orang Semenanjung Patut Cuba.


Mesyuarat pagi depan hotel... Dalam kepala masing-masing duk pikiaq mana nak pergi pas wat kerja survey... Kerja ker??? Main-main punya kerja atau kerja main-main... Kerja yang paling susah nak buat... Paling susah nak buat... Bercuti sambil berkerja... Huhuhu. Kerja 3 jam, merayap 5 jam... Susah kan???



Nasi Ayam Penyek...
Antara yang popular kat sibu ni...
Pasal apa di panggil ayam penyek??? Aku pun tak tau la... Mungkin ayam yang kene gelek atau kene langgar dengan kereta kot!!! Ada juga minuman yang bernama ULAR... Tapi hangpa jangan takut, nama jea gempak, padahal minuman herba jea...
Lagi satu yang popular kat Bumi Kenyalang ni Bidin... Kalau kat Semenanjung, Bidin ni adik ipar pucuk paku... Sama tapi tak serupa... Rasa pun lain...
Ayam Penyek Muara Miri

Pernah tengok dekat Semenanjung kedai ayam jual ayam macam ni???
huhu... Senang tu... Bayar jea pastu terus angkat ayam tu...


Makanan Popular Di Sarawak, Orang Semenanjung Patut Cuba.

2009/12/24

Tasik Kenyir...

Kalau pergi Terengganu kalau tak singgah Tasik Kenyir rasa macam minum kopi tak bergula jea... Betul ker???
Kalau untuk kaki pancing... Mungkin frasa di atas ada betulnya...
Aku??? Aku bukan kaki pancing... Mancing ikan bibir merah bolehlah...

Mula-mula dengar JKR Terengganu nak bawak singgah kat Tasik ni pun aku dah jadi malas... Ape bezanya dengan tasik-tasik yang lain??? Macam tak ada beza pun....

Dah sampai kat tasik tu barulah aku tahu kenapa beria-ia sangat diorang nak bawak aku ke sini... Tempat yang nyaman bak kata orang Sarawak yang bermaksud aman... Cantik??? Bagi aku biasa jea...
Tapi yang bestnye, aku dapat makan ikan yang fresh... Baru naik dari tasik...









2009/12/16

Bulan yang memenatkan!!!

Macam-macam perkara yang berlaku dalam waktu akhir tahun ni...
Badan pun macam dah menjerit-jerit tak larat dah...
Penat sangat-sangat!!!

Tersepit!!!
Antara 2 sahabat... Kejadian yang tak dirancang langsung, niat nak bergembira bersama-sama sahabat yang menjadi raja sehari... Tapi malang pulak yang berlaku, yang menjahanamkan bahagian depan kereta MYVI yang baru berusia 42 hari benar-benar menguji apa itu erti persahabatan, ikatan kekeluargaan dan daya tahan aku... Niat untuk bertandang ke rumah kedua sahabat pengantin pudar sedikit... Nasi yang ditelan pun terasa pasir!!!

Aku ingat aku dah matang untuk menghadapi perkara-perkara begini... Rupanya aku pun lebih kurang sama macam budak yang baru habis PMR!!!
Zero!!!

Kerja yang makin bertambah-tambah, satu Malaysia kena jelajah, report-report keselamatan yang dipohon, laporan pakej rangsangan ekonomi, laporan kewangan, karenah-karenah bos, benar-benar menguji aku...

Sidang parlimen yang aku sendiri tak termimpi nak jejak ke sana, aku dah sampai... Bukan pergi kosong, tapi tugas untuk menjawab bagi pihak Menteri yang berat... Baru la aku faham selama ini dekat sidang Dewan Rakyat tu, Menteri hanya membaca apa sahaja yang disediakan oleh senior officer...

Bos??? Ntah mana menghilang... Aku la yang menjawab waktu tu... Cawangan JKR lain hantar sekurang-kurangnya senior officer... Cawangan aku.... Erm...Balaci ni yang yang menyerah leher nak disembelih... Kalau senior officer Boleh la diorang menjawab... Aku??? Tibai jea... Menteri pun main baca jea... X ubah macam aku masa kat universiti dulu... Presentation yang membaca dari teks!!!

Kadang-kadang kita tak gembira kalau mendengar berita gembira orang lain kan???
Kenapa ek???
Sejarah kan tinggal sejarah???

Sepatutnya aku gembira bila mendengar 2 berita gembira dari dua orang sahabat... Tapi kenapa aku rasa macam tak berapa nak gembira ni ek...

Akhir tahun ni memang yang paling panjang yang pernah aku rasa!!!
Bulan yang sangat-sangat mencabar...
Tersepit antara banyak perkara...
Masa, Sahabat, Duit, Outstation, Keluarga, Kehidupan Sosial, Perasaan Sendiri, Perasaan Orang Lain, Kerja...Bla..Bla..Bla...