Lemang adalah makan tradisi yang perlu ada setiap kali orang melayu menyambut perayaan. Namun, proses untuk membuatnya yang leceh dan renyeh, kebanyakan orang lebih rela mengeluarkan duit membelinya sahaja. Dibimbangi sekiranya budaya membeli ni berterusan, maka lambat laun akan hilanglah kemahiran membuat lemang ini dan tidak diwarisi generasi berikutnya.
Bahan-bahan untuk membuat lemang tidak banyak sebenarnya dan mudah untuk dicari. Bahan asasnya adalah beras pulut, santan dan garam. Bagi menghasilkan rasa lemak pada lemang, santan yang digunakan mestilah yang berkualiti daripada kelapa tua tidak dicampur dengan banyak air.
Perkara yang membingungkan kebanyakkan orang yang hendak membuat lemang adalah NISBAH campuran lemang itu sendiri.
Resepi orang lama adalah kiraan nisbah berat ''gantang'' dan biji kelapa. Tetapi dengan arus pemodenan kini, nisbah kiraan ini agak membingungkan. Pada asasnya nisbah untuk membuat lemang adalah 1 gantang beras pulut memerlukan santan daripada 9-12biji kelapa. Segantang beras pulut boleh dimuatkan ke dalam 10-15 batang buluh lemang bergantung kepada saiz buluh tersebut.
Atau lebih memudahkan kiraan nisbah yang lebih mudah difahami adalah bagi setiap 1kg beras pulut sebanyak 1kg santan pekat diperlukan.
Nisbah garam pula adalah bagi setiap 3kg beras pulut, segenggam garam kasar dicampurkan. Manakala jarak tempat pembakaran yang yang dipanggil langai pula mestilah sesuai supaya lemang masak dengan sekata tanpa berkerak.
Resepi Lemang Tradisional Sedap Asli
- Buluh perlu dibasuh bersih untuk menghilangkan miang buluh dan dikeringkan.
- Gulungan daun pisang dimasukkan ke dalam buluh.
- Basuh beras pulut sebersihnya sekurang-kurang 3 kali dan kemudian direndam di dalam air sekurang-kurangnya selama 4 jam. Kemudian ditoskan airnya.
- Campurkan serta gaulkan santan dan beras pulut di dalam besen besar mengikut anggaran nisbah yang betul
- Masukkan beras pulut dan santan sehingga lebih kurang hampir penuh meninggalkan ruang sedalam 1 jari dari bahagian atas buluh sehingga habis beras pulut atau buluh.
- Ruas buluh yang telah dimasukkan bahan-bahan tadi kemudian diletakkan separa condong ke arah, ia mestilah dimasak dengan api yang sederhana kuat.
- Bagi memastikan lemang dimasak dengan betul, sekata dan tidak berkerak, buluh lemang perlu dipusing-pusingkan atau dibalik-balikan setiap 15 minit.
- Dalam 5 minit pertama, saya nasihatkan anda lihat lemang anda, jika nampak seolah agak kering, tuangkan sedikit santan.
Ulasan