2014/08/07

Apa Yang Perlu Dilakukan Untuk Menukar Nama Di Geran Kenderaan - Urusan JPJ Dan Puspakom.

Prosedur tukar nama kenderaan, buat sendiri

Urusan PUSPAKOM
1) Booking dengan puspakom untuk buat appoitment pemeriksaan kederaan untuk dapatkan sijil B5 ( Sijil Pemeriksaan Tukar Milik )

2) Pergi ke Puspakom pada tarikh dan masa yang telah dibooking;
a. Pastikan yang ada ialah geran asal, duit RM 30.00, tinted xgelap, dan kereta xsambung, tayar botak ke, brake xmakan ke dia tak cek
b. Pergi puspakom isi borang untuk buat cek
c. Ambil appoiment card ( warna merah )
d. Bawak kereta beratur untuk pemeriksaan ( kalo xde kad appoiment tak dibenarkan beratur )
e. Bila kereta beratur dan sampai pondok kutip duit, bayar RM 30.00 kat situ dan serahkan geran asal kereta
f. Tinggal kereta dan kunci. PUSPAKOM akan melakukan pemeriksaan perkara berikut:

  • No chassis kereta sama atau tidak dengan geran
  • No chassis di usik atau tidak 
  • Wujud atau tidak sambungan pada tiang bumbung kereta ( 6 tiang )
  • tinted
  • Eksos kereta ( asap )
  • Sambungan pada kereta ( cek bawah kereta )

g. Sementara pemeriksaan kereta, tunggu di depan sekali, orang jpj akan panggil bila kereta siap di cek untuk anda bawak pergi parking
h. Siap parking kereta pergi ke ruangan menunggu untuk ambil result dan geran kereta balik dan tandatngan akuan penerimaan.


Urusan JPJ
1) Siap dan lulus pemeriksaan puspakom, pergi ke JPJ untuk batalkan roadtax lama kereta
a. Pastikan bawa Roadtax asal kereta
b. Pergi ke kaunter nombor JPJ, kata nak batal roadtax kereta, nanti dia kasi borang untuk isi, dan no giliran
c. Tunggu nombor dipanggil dan JPJ akan cop batal dibahagian roadtax.

2) Settle batal roadtax, pergi syarikat insuran owner lama untuk batalkan insuran kereta owner lama. Yang perlu bawak ialah owner lama itu sendiri  dan covernote insuran owner terbabit

3) Settle batal insuran kereta owner buat pulak insuran kereta baru atas nama sendiri, yang kena ada ialah geran ada senang diorang buat rujukkan. Settle insuran boleh proceed ke JPJ dalam masa 7 hari untuk tukar nama ( orang insurans 2 cakap bila da buat insuran dalam masa 7 hari kene pi jpj tukar nama dan buat roadtax baru, kalau lambat nanti JPJ hanya benarkan buat cukai jalan selama 6 bulan sahaja ).

4) Settle insuran proceed ke JPJ untuk tukar nama, apa yang perlu ada sebelum pi tukar nama?
a. Geran asal kereta
b. Sijil B5 (Sijil Pemeriksaan Tukar Milik ) yang dapat di PUSPAKOM
c. Salinan IC owner lama dan owner baru
d. Kedua – dua owner ( lama dan baru sebab JPJ dah tak benarkan isi borang wakil, kedua2 owner wajib pergi ke JPJ untuk membuat pengesahan biomaterik menggunakan MyCard )
e. Borang tukar hah millik secara sukarela, boleh je download kat website JPJ :
i. TM-1 ( Isi dua salinan )
ii. JPJ K3 ( isi dua salinan )
f. Duit RM 100.00 untuk penukaran nama
g. Duit RM 70.00 untuk Roadtax baru ( ikut cc ye )

5) Pergi ke kaunter nombor cakap nak tukar nama, minta borang yang dinyatakan di atas dan nombor giliran, tunggu sampai nombor dipanggil,

6) Sampai nombor giliran, pegawai di kaunter akan menyemak borang yang di isi, pastu dia sahkan cap cari, kemudian pegawai tersebut akan cetak nama baru di belakang geran, dan dia buat skali dengan roadtax, siap semua dia mintak duit RM 170.00 sebagai bayaran semua.

7) Siap semuaya.. sekarang nama dah tukar baru.

NotaKarut: Sekadar perkongsian bagi yang berhajat nak beli kereta terpakai dan nak buat prosedur tukar hak milik sendiri tanpa menggunakan runner yang cekik darah.

5 ulasan :

Normi Nieza berkata...

good sharing

Cik Itah@RRP berkata...

salam. nice sharing!

Kopitiam English berkata...

Thanks Bro Tukang Karut....very useful info

zet zamm berkata...

Thanks..

tukar nama jpj berkata...

urusan pertukaran nama hak milik ni senang je kalau tahu prosedur yang betul