2010/09/20

7 sebab kenapa raya tahun ni kurang meriah...

1. 4.04am 28 Ramadan bersamaan 8 September... Kepulangan ke rahmahtullah Allahyarham Raslim Bin Mahmud aka Atok... permulaan yang sedih di hari mantai... Kebiasaannya di hari mantai ni, di kampung-kampung di Negeri Sembilan akan meriah dengan persiapan hari raya, dengan jualan daging lembu, kerbaunya... Tapi aku... Bergegas ke Hospital Kuala Pilah selepas menerima panggilan daripada Hospital yang menyatakan atok dah nazak... Jam 3pagi, disaat orang lain sedang enak dibuai mimpi... Bayangkan di jalan kampung, cik Persona aku tu dikerah di paksa 140-160km/j... 20 Min dah sampai hospital, kebiasaannya 45min perjalanan...

...........................................................................................................................................

Tak mampu nak menulis panjang......
Semuanya selamat diselesaikan jam 12.00tengahari...

2. Pertama kali raya tanpa lemang, dodol, rendang, ketupat dan sebagainya... Sebab... Masing-masing tak mampu nak buat...

3. Kenduri tahlil arwah mengantikan acara takbir yang kebiasaannya dibuat di rumah aku... Menunya... Nasi ayam... Kenapa nasi ayam??? Sebab itu jea yang ada...

4. Kebiasaannya hari raya, semua cerita yang best-best sahaja... paling-paling bengong pun cerita pasal kerja... Tapi sekarang bercerita mengenai aset Arwah, duit Arwah, harta Arwah... Benci bertul nak dengar... Tanah kubur pun masih merah lagi...

5. Dari malam raya ke 4 hingga malam raya ke 8, aku bertungkus lumus menyedia dan menyiapkan laporan kewangan badan khairat kematian... nak serah jawatan kat penghulu kampung... Arwah sebagai bendahari memang beri amanah kat aku sejak 2003 untuk jadi akuantan tak bertauliah... Kepala masuk air... Berpusing-pusing, Berpinar-pinar, sebab tak tahu mana datangnya duit... Arwah tak sempat buat resit rasmi...

6. 5 Syawal, 13 September, Kepulangan ke rahmahtullah Allahyarham Ghani Bin Suleh aka Moyang aku...

7. Masa lawat arwah moyang, Cik Persona aku tu lelah mengalami kemelecetan di bahagian bawah, sebab ada batu sebesar 2kali ganda bola termasuk bawah kereta semasa nak buat u turn... macammana termasuk tu aku pun kurang pasti... Yang heran masa mengundur tu tak ada apa-apa pun... tapi masa nak ke depan tu la kemelecetan tu berlaku... Terpaksa menggunakan jack tuk keluarkan batu tu...

Pendek kata, raya tahun ni kurang dan tak terasa sangat kerayaannya la...........................................................................................................

Tiada ulasan :