2009/09/28

Pertanyaan yang popular semasa hari raya

Masa hari raya tentu ramai saudara mara atau rakan taulan yang akan datang bertandang atau kita sendiri yang akan mengunjungi ke rumah mereka...

Tentu sekali masa tu, saudara mara atau rakan akan berbual dengan penuh kemesraan.... Dan akan timbullah macam-macam soalan...

5 soalan yang popular masa hari raya mengikut ranking dengan jawapan standard aku sekali....

5. Mak Tam: “Bila kau nak beli kereta Ngah??? Dah naik haus tayar motor kau tu dah......”

Jawapan standard aku: Tunggu la hutang motor abis dulu Mak Tam....

4. “Kau duduk kat mana sekarang Ngah???”

Aku jawab:” Kat KL Mak Long....”

Mak Long: “ooooooo.... Orang KL dah sekarang...”

3. Mak Lang:” Kau kerja apa sekarang Ngah???”

Jawab dengan tak ikhlas: “Kerja ngan JKR, Mak Lang...”

Mak Lang: “Yea la, kerja apa tu???”

Kena gak la aku jawab: “Tukang bancuh air jea Mak Lang...”

Mak Lang: oooooo... “Patut la kau pakai motor kapcai jea lagi...”

(kalau cakap pun bukannya tau pun, yang diorang tau kalau kerja ngan JKR ni kerja sebagai technician jea, tak pun jadi kerani capuk jea... Kalau cakap kerja Jurutera awam lak kang, “apa kerja kau tu Ngah???” diorang Tanya balik....)

2. Mak Teh: ”Apa kau buat sekarang Ngah???”

“Dah abis belajar belum???”

Adoi!!! Tak tengok ker gambar konvo yang besar2 aku gantung ni.... Saja jea aku gantung kat ruang tamu ni....

Dan soalan yang paling paling paling paling paling popular yang aku pun malas dan tak tau nak menjawab macam mana... Kalau boleh aku nak record jea jawapannya...

1.” Bila kau nak kahwin Ngah????????????”

Yang mampu aku jawab.... Tersengih cam kerang bucuk...........

Soalan yang aku rasa orang bujang kat luar sana jadi malas nak balik raya atau bertandang kat rumah saudara mara....

Haiiiii..... Kena la aku record jawapan-jawapan tahun ni, sebab soalan yang sama akan ditanya kembali Hari Raya tahun depan....

1 ulasan :

Eda berkata...

Ngah, ko blk brape lame ni ngah?..hehe