2010/10/31

Urutan Ikan Kelah Di Tagal Sg. Moroli Ranau Sabah.

Urutan Ikan Kelah Di Tagal Sg. Moroli Ranau Sabah.


Intro yang mengarut lagi...



Orang kata, jangan disangka sungai yang tenang tiada buaya...
Orang juga berkata, kalau kail panjang sejengkal, lautan dalam jangan diduga...
Orang lain juga berkata, sekilas ikan di air, dah tahu jantan betinanya!!!


Ok!!! Stop!!! Enough!!!


Berbalik kepada Entry sebelum ni...(Sini), Sabah... Oh Sabah... Bab 2: Diurut Mesra Oleh Cik K...








Cik K???




Cik K??? = Ayam = Cik K???





Arrggghhhh... Sudah!!! Dah la sepanjang 2 minggu datang Sabah ni kebanyakannya duduk hotel ayam... Tak kan la nak langgan ayam lak kan???




Jangan!!! Ayam hanya boleh dimakan, bukannya untuk dilanggan... Jangan cari penyakit!!! Pesanan khas dari penaja...


Disambut mesra dengan Cik-Cik gadis Sabah yang sangat menarik tertarik memang dabooommm!!! Adoi... Sangat la hairan bin Ajaib... Kenapa la kulit diorang ni sangat licin tulus mulus... Tergoda ai!!!

Sungai???


Apa la... Kalau setakat sungai jea, kat Semenanjung pun berlambak2 sungai!!!





Tapi... Jangan diingat ini sungai biasa... Buaya??? Sungai ini tiada buaya... Kalau ada pun, aku la buaya nya tu...




Cik K??? Siapa itu Cik K???




Hang pa pernah makan ikan KELAH??? Tau ke xtau??? Pandai2 sendiri la kalau nak tau ek...sekarang zaman dah maju... semua dihujung jari... (bodoh punya statement: kalau orang tu kurang akalnya, ada hujung jari pun, kurang berguna jugak!!!)

Kalau dekat Gua Musang, seekor ikan kelah yang dah siap masak, harganya mau sampai RM4OO.00...

Pemancing-pemancing tegar, akan menganggap kelah adalah spesis ikan yang sangat pemalu dan sangat la sukar dipancing... Ok... Cukup la tu...


Tapi, dekat sungai ni, ikan kelah sangat la manja... sangat la mesra alam!!! Jinak-jinak bagaikan merpati, jinak lagi burung sendiri!!! opsss...abaikan!!! Kalau dekat semenanjung, pemancing2 tegar gunakan pelbagai umpan, teknik untuk menagkap ikan kelah ni... Tapi, dekat sini, dengan hanya menggunakan kaki!!! KAKI!!! Yea...dengan hanya berumpankan kaki, dengan penuh kemesraan ikan kelah akan datang tersipu-sipu..mengurut mesra kaki2 yang ada dalam sungai... mengucup, menggigit manja kaki...

Sebelum ni, aku pernah juga cuba fishspa... Tapi sangat la kurang menarik sebab ikan2 nya sangat la kecit2! Tak berapa nak rasa sangat!!!

Tapi diurut, digigit mesra, diulit, dibelai oleh Cik K, a.k.a Kelah ni sangat la menarik, sangat mempersona, sangat mengasyikkan... seperti terkena genjatan elektrik... terpanah arjuna kata orang...
Ikan2 kelah sedang beratur panjang memberi khidmat servis urutan geli2nya disamping gigitan yang sangat la mesra membuat pundi hempeduku sangat la kegelian!!!!... Sangat sangat la kegelian...
Hilang penat kerja survey sejauh 30km (kebanyakkanya berjalan kaki), dengan travel time 2jam lebih lagi, almaklumlah, dekat Sabah Sarawak ni, jarak antara bandar ke bandar sangat la jauh!!! dan tepi2 jalan sangat la suyi sepi dengan hanya ditemani hutan yang kehijauan.... Sangat la seronok!!! Hilang letih lesu badan...





Adei!!! Penat menunggu nak upload video didalam air(guna camera waterproof), menunjukkan kerakusan ikan kelah ni mengurut... Akan ku update video itu sesudah aku selamat sampai di KL.

p/s, sila abaikan ibujari kakiku itu!!! Ianya tidak melambangkan apa2!!!


ok... Malas nak memerah otak nak berfikir nak mengarang karangan mengarut lagi... Tunggu aje Sabah... Oh Sabah Bab 3: Jatuh cinta sama gadis Sabah...

Bercuti di Kundasang, Ranau.

Orang kata, jauh perjalanan luas pemandangan...
Orang kata juga, sambil menyelam sambil minum...
Orang juga kata, alang menyeluk perkasam, biar sampai ke pangkal lengan...

Ok... Cukup setakat itu intro yang mengarut merapu meraban...


Date: 26.10.2010
Location: Kinabalu Pine Resort. (Tel: 088-889388)
Room Rate: RM160 with breakfast and dinner.

KUNDASANG

Antara tempat yang tersenarai dalam list yang aku nak sangat pergi menjejakkan kaki ini... Antara tempat yang termasuk sekali dalam senarai untuk berbulan madu...

Akhirnya... Sampai jua aku di sini... Tempat yang sangat cantik, dengan berlatarbelakangkan gunung tertinggi di Asia Tenggara... Gunung Kinabalu...

Dengan udara yang sangat nyaman... sejuk... Oh!!! Sangat seronok...Lupakan azab senggara yang bakal dilalui sepanjang kerja-kerja 2minggu nanti... Nikmati dulu keindahan ciptaan Allah ni... Lupakan kerja-kerja yang bertimbun2 di Pejabat!!!Lupakan semua!!! Lupakan Batu Sapi!!!

Dengan penuh keterujaan, Roslan Moh... (Nah... Amik kau... Nama sebenar tu... Ni kalau bos tau ni, mampus aku... Fida... Sila tutup mulut dan zipkan mulut anda!!!) menunjukkan Puncak Gunung Kinabalu... Sangat-sangat la teringin nak mendaki gunung yang teringgi ini...sesiapa yang ada masa dan rancangan nak mendaki, silalah dengan kurang rasa malunya, menjemput aku ni sekali yea...


Dengan ditemani , pegawai JKR Sabah atau lebih tepat pemandu semasa kami, geng 4jahanam ni buat kerja merangkap pemandu pelancong merangkap jurubahasa yang tak bergaji dan elaun.... Mr Abduh Bin Hj. Idris(Berbaju belang)... Orangnya sangat mudah mesra alam...




Malas nak karang panjang2... kalau nak tau camne tempat ni, kena la datang sini sendiri...

Tunggu Bab 2; Di urut mesra oleh cik K...



Jeng...Jeng...Jeng!!!

2010/10/29

Hobin Jang Hobin!!!

Kurang lagi 28 jam... Akan berlangsung secara langsung perlawanan Negori Sembilan, tanah tumpahnya aih darah den, melawan Kelate... Harap-harap lagu ni dapek membakar semangat penyokong2 Negori Sembilan... Walaupun den jauh di seborang laut... Namun... Hati den masih terlokek menyokong Negori den!!!

Hobin Jang Hobin...4x

Daghi sawah tughun padang
Kini kau dah pandai nondang
Kali ini mesti monang
Bukan susah cukup sonang
Hobin jang hobin...3x



Sumbek gol banyak-banyak
Bia sampai jaghing kuyak
Main bia hati-hati
Jangan masok gol sendighi
Hobin jang hobin...4x

Duo satu kocik bona
Ompek satu sonyum lebar
Kalu buleh tujuh kosong
Bia dio balik molopong
Molopong.. molopong. molopong..
Hobin jang hobin...4x

Hobin jang hobin...4x
Yam Tuan sokong kito
Montoghi Bosar sokong kito
Undang Luak sokong kito
Jangan buek malu muko
Hobin jang hobin...4x

Hobin jang hobin...4x
Bukan Main Bola Lisut
Bukan Main Bola Tampat Biar Orang Tokojot ..Tokojot..
Kito Monang Pialo Malaysia
Hobin jang hobin...4x

Kali ini kalau kalah
Balik kampong Motong gotah
Kito jangan monggolabah
Sumo Pialo kito punggah
Punggah.. punggah...
Hobin Jang Hobin...4x

Hobin bin bin bin hobin jang hobin.....
Hobin... hobin... hobin jang hobinnnnn.....
Hobin jang hobin....

2010/10/28

Batu Sapi Sandakan.

uuuuaaarrrhhhh!!! Tension!!! Nak tidur pun susah!!!

Macam mana la pengetahuan am aku sangat rendah minggu ni... Batu Sapi... Sandakan... Batu Sapi... adalah tempat yang sama.... cuma nama jea yang lain...

Full House!!! Bilik Penuh!!! Kalau tanya pun, semua rate bilik akan jadi double... Semua ni gara pilihan raya kecil batu sapi!!!!

Masjid... Mana nak cari masjid kat sini... Gereja banyak la kat sini... tak kan aku nak bertapa dan melelapkan mata dalam gereja la pulak... Takkan nak cari gua tuk bermalam...mana la aku nak tidur ni yea???


cari punya cari....




cari punya cari....

Akhirnya... Jumpa jugak hotel... Eh... Layak ke dipanggil hotel???





erm... boleh la dikira hotel... dekat pekan Telupit, layak dipanggil pekan koboi macam ni... ni la hotel yang paling cantik yang ada... terpaksa terima seadanya la... jangan aku bangun pagi sok, badan jadi gatal2 dah la... pengajaran dari perjalanan yang tak dirancang!!!

2010/10/26

Jauh... Sangat jauh!!!

Outstation to Sabah.

Duration: 25 October 2010 until 3 November 2010.

Location : Along Federal Road FT022, Tamparuli - Ranau - Telupit - Sandakan.










Siapa2 nak mutiara murah dari sabah, boleh la buat tempahan yea...
Tapi bukan tempahan setakat dengan air liur sahaja yea... termasuk la Puan Fida yea...
Mau dengan pengerasnya... Yang penting ada Ongkosnya!!!

Bajet dah lari la...tak sempat nak kejar... Laju sangat bajet ni lari...

2010/10/21

teka teki...

1. yang dipicit putih, yang kuar hitam.

2. kalau ladang yang kaya dengan pelbagai jenis buah-buahan terbakar, 3jenis buah apa yang terselamat.

3. hitam, panjang, dipeluk dan diapit dua peha.

4.Kalau kita terus mengisi ke dalam lubang ini, ianya tetap tidak penuh. Lubang apakah ini.

siapa yang jawab betul, aku belanja makan...

2010/10/20

Tak ada berita lain ker?

Sangat menyampah menonton berita utama tv3 tadi...
Umno... Umno... Umno!!!

1/2jam cerita perhimpunan agung Umno sahaja....

Sangat menyampah... Sangat meluat...


Aku mengaku... Aku sokong Umno...

Tapi... Aku sangat menyampah, sangat meluat, bila masing2 nak bercakap besar... macam2 agenda nak dibahas... macam2 perkara timbul... Macam2 cadangan yang dikemukakan...

Tapi... lepas perhimpunan... lepas mesyuarat... Apa tindakan lepas tu??? apa kesan lepas tu???

Adakah nasib melayu terus dibela... Adakah nasib warga keluarga luar bandar a.k.a orang kampung dibela??? Nasib orang melayu yang kononnya miskin bandar, terbelakah???

Cakap berdegar2... Cakap berdesing... tapi...habuk pun tarak!!!

2010/10/19

Tetiba semangat membuak buak...

Anak kecil main api
Terbakar hatinya yang sepi
Air mata darah bercampur keringat
Bumi dipijak milik orang

Nenek moyang kaya-raya
Tergadai seluruh harta benda
Akibat sengketa sesamalah kita
Cinta lenyap di arus zaman

Indahnya bumi kita ini
Warisan berkurun lamanya
Hasil mengalir ke tangan yang lain
Peribumi merintih sendiri

Masa depan sungguh kelam
Kan lenyap peristiwa semalam
Tertutuplah hati terkunci mati
Maruah peribadi dah hilang

Kini kita cuma tinggal kuasa
Yang akan menentukan bangsa
Bersatulah hati bersama berbakti
Pulih kembali harga diri

Kita sudah tiada masa
Majulah dengan maha perkasa
Janganlah terlalai teruskan usaha
Melayu kan gagah di nusantara
Melayu kan gagah di nusantara
Melayu kan gagah di nusantara

Ada hikmahnya...

Bila sakit... Jangan fikir Allah tak sayang kita... Sebab tu peringatan untuk mengingatinya...

Bila ada masalah... Jangan fikir nak lari dari masalah... Kalau lari laju sampai hujung dunia mana pun, masalah tu ada mengekor dekat belakang kita...

Bila ada kejadian buruk... Jangan fikir yang buruk2 jea... Ada hikmahnya... Kalau bukan sekarang, lambat laun akan terserlah hikmahnya... Sebab kita tak tahu apa rancangan Dia yang di atas...

Bila diberi pilihan... Jangan nak tamak nak ambil kesemuanya... Pilihlah yang terbaik...





Rasa cam nak bercuti, nak jenguk adik dekat Hospital Kuala Pilah...
Pagi Ahad lepas... Accident... Babi yang langgar motor dia... Tangan kanan patah...


Dan tadi mak telephone... janin dalam perut adik, ada masalah... tali perut janin terkeluar... Mungkin sok lusa kena bedah... Tak pe la... Dah dekat due date pun...
Tangan yang patah tak boleh nak tarik sebab Dr. takut...

Ada hikmahnya... Lambat laun...

2010/10/18

Mengada sungguh!!!

Huh!!!
Ko ni... Malam2 buta ni mana nak cari!!!

lagipun ni bukan musim la...

Mengada sangat la ko ni tekak oi!!! Mintak yang bukan2 jea...







Mana nak cari cendol durian malam2 ni... erm... sedapnya kalau dapat ni... sehingga menjilat kuku jari...

Orang Perempuan Memang Sukar Diramal.

Perempuan... Wanita... Gadis... Tak kiralah apa pun panggilannya... HAMPIR semuanya, aku pasti semua lelaki akan bersetuju, adakalanya mood kaum yang satu ni sukar nak diramal... Kadang2 pagi tu elok jea seceria matahari.. tak sampai 1jam, dah jadi mendung... masam mencuka... pastu dah ok balik... pastu muncung balik...

Kadang2 buat2 tak layan adalah cara yang terbaik... buat bodoh jealah... dah ok nanti, ok la tu...

Dah tiba masanya... paling tidak sebulan sekali... Mesti punya ada jea yang mood tak berapa nak ok...

Tapi... Ada aku kesah???

2010/10/15

Oh!!! Tu jea???

Bantuan khas lagi??? RM 500 jea???

Erm... Keciwa... Sangat2 keciwa...


Ku harapkan 4 bulan, yang diminta 2 bulan, yang diberi tak sampai suku bulan...

Mai pakat2 malas2 kerja wei...

2010/10/14

Huh!!! Taubat dah!!!

Tak berbaloi!!!Sungguh tak berbaloi!!!

Siapa orang Terengganu nak condem aku, silakan...

Dah merata satu Malaysia ni aku redah dah, dah beratus hotel aku tidur dah, pergi Terengganu jea dah tak cukup nak kira ngan jari dah... Sebelum ni OK jea... Tapi sejak semalam!!! Sejak semalam... Sungguh sakit hati!!!

Dah la tanya semua hotel, tak ada yang murah... Semua RM2oo++... Gila!!! Bukananya aku tak pernah duduk hotel tu pun... paling2 tinggi pun RM160++... Kalau banyak bintang yang berkilauan tak apa la jugak... Ni taraf hotel atas sikit dari HOTEL AYAM...

Dah la harga makanan pun mengalahkan harga dekat KLCC!!! Kalah foodcourt KLCC... Gila...

Siapa yang pergi Terengganu lepas ni... Hati2 la...

Pasni jangan harap aku nak bermalam dekat Kuala Terengganu lagi!!!

p/s: Puan Fida... Tak jumpa sata sebab memang tak cari, kopok lekor de 8 bungkus dalam freezer...besok pagi2 jangan lupa goreng...




update:
Kenapa aku marah sangat???

Sebab aku kena bayar cash semalam!!! Menatang duit plastik aku buat hal kali ke2!!!
Tak pasal2 kena kuar duit cash... Lari la bajet cm ni... Kalau claim hari ni, sok boleh dapat ok la... Ini... Hampeh tahap gaban!!!

Dah la terpaksa berpeluh menapak 2km semalam... Habis luruh semua lemak2 tepu ni... ATM yang terdekat, depan hotel jea, TAPI sungguh menghampakan... Mungkin semua kad2 aku mogok hari semalam... 4ATM kad aku try, satu pun TAK BOLEH KUAR money!!! Geram!!! Apa!!! Ingat aku tak ada Money ker??? Maka dengan penuh keterpaksaan dengan mulut penuh dengan sumpah seranah... digagahkan juga kaki ni... Nak panggil driver, xsedap pulak, bagi la peluang dia rehat... Malangnya hari semalam!!!

2010/10/12

1 Ayat 1000 makna...

Terkesima mendengar ayat ni.

"Yang tua, ingatlah mati, sebab mati tu memanggil-manggil mu, yang muda, jangan ingat kau tak akan mati, sebab mati selalu mendekatimu..."


terkesima...........


klik di sini

2010/10/11

Takziah...

Salam takziah kepada keluarga 12 orang mangsa yang terbunuh dalam kemalangan ngeri petang 10.10.10 berhampiran dengan plaza tol Simpang Ampat... Dipercayai punca kemalangan adalah kesilapan pemandu yang memandu LAJU... Laju??? Siapa yang biasa berulang alik menggunakan lebuhraya utara selatan,akan merasa sangat hairan bin ajaib... Laju??? Bukan ke memang perkara biasa bas dipandu laju???

Laju... Takat mana yang dikatakan laju tu???
100km/j?
110km/j??
120km/j???
Atau >120km/j???
Ada jawapan atau perlu berdebat???

Kenapa had laju 110km/j dilaksanakan di Malaysia??? Sebabnya mudah... Sebab lebuhrya di MALAYSIA direkabentuk dengan kelajuan 120-130km/j...

Dah jadi adat tabiat rakyat Malaysia, yang dilarang tu lah yang best... Sebab tu HANYA kelajuan 110km/j sahaja yang dibenarkan diatas Lebuhraya... Akan ada yang akan terLAJAK laju termasuklah aku sekali... 1okm/j tu jadi deposit tetap untuk keselamatan KALAU-KALAU TERLAJAK LAJU...

Akan ada orang yang buat-buat tak faham bertanya... Kalau lebih 120-130km/j, apa yang akan jadi??? Beza 10km/j jea pun...

Jawapan??? Kalau rajin... cuba-cuba la perhatikan bentuk permukaan bitumin aka tar... bezakan dengan litar sepang, jalan persekutuan, jalan negeri dan jalan PBT...
Jawapan ada disitu...












Road Design For Rural

Standard

Max design
speed limit
(
km/h)

Minimum
lane width
(
m)

Access control

Application

JKR R6

120

3.5

Full

Expressways under the administration of Malaysian Highway Authority (MHA)

JKR R5

100

3.5

Partial

Primary roads and partial access highways for the Federal JKR

JKR R4

90

3.25

Partial

Main / secondary roads

JKR R3

70

3.0

Partial

Secondary roads

JKR R2

60

2.75

None

Minor roads

Note: JKR R2 is the minimum geometrical standard for 2-lane roads

JKR R1

40

(5.0)*

None

Single-lane minor roads (village roads)

JKR R1a

40

(4.5)*

None

Single-lane roads (roads to restricted areas such as quarries)

Road Design For Urban

Standard

Max design
speed limit
(
km/h)

Minimum
lane width
(
m)

Access control

Application

JKR U6

100

3.5

Full

Expressways under the administration of Malaysian Highway Authority

JKR U5

80

3.5

Partial

Arterial roads and partial access municipal highways

JKR U4

70

3.25

Partial

Arterial / collector roads

JKR U3

60

2.4

Partial

Collector roads / Local streets

JKR U2

50

4.00

None

Local streets

Note: JKR R2 is the minimum geometrical standard for 2-lane roads

JKR U1

40

(5.0)*

None

Single-lane street (in towns)

JKR U1a

40

(4.5)*

None

Single-lane street (as in low-cost housing areas)

* - Total width of 2-way road



Dah di larang, tapi nak buat jugak...

Kenapa yang dilarang itu, membuak-buak rasa nak buat... Walaupun kecik-kecik lagi dah diberitahu akibatnnya....
Kenapa yang disuruh itu, sangat la tebal kemalasannya... Walaupun dah terang-terang tahu kebaikannya...

Dah terang-terang dilarang makan buah khuldi... Dek termakan hasutan si setan, TERmakan la juga buah larangan... Tak pasal-pasal kena export ke bumi...

Sampai ke hari ni, dah beribu-ribu tahun kisah tu berlalu, tetap yang dilarang itu la best, yang sedap, yang lazat... Yang disuruh tu lah yang liat nak buat...

*p/s: hanya peringatan untuk diri sendiri... tak berkaitan yang masih mati atau yang terus hidup...

2010/10/09

Tudung Atau Freehair, Mana Satu Pilihan...

Sensitif betul bila 2 jenis golongan ni berdebat...
Masing-masing nak menegakkan benang yang basah...
Masing-masing mengaku hebat...
Masing-masing mengaku dia yang betul...

Golongan perempuan yang bertudung...
Nampak macam baik... Tapi awas, bukan semuanya baik... Ramai yang berlakon baik... Hipokrit...
Tapi... At least... Golongan ni mengurangkan dosa orang sekeliling yang melihat golongan ini sebab menutup bahagian rambut... Tapi... Ada jugak yang tak berapa nak betulnya...
Cuba perhatikan keliling, dekat shopping mall, kaki lima... Dan yang baru jea berlalu, dekat pasar Ramadhan... Memang cantik golongan ni bertudung, tapi sungguh sayang kalau... Seluar ketat nampak punggung yang bulat... Baju yang sendat sampai nak terdedah buah yang ranum... Jadi... Apa guna kalau bertudung tapi terserlah yang mengiyurkan...

Bukan nak suruh semua menanggalkan tudung... Tapi perbaiki yang tak berapa nak elok...

Golongan perempuan yang freehair
Nampak macam jahat... Tapi bukan semuanya jahat...
Ramai yang mempunyai pelbagai perseptif tentang golongan ini...
Tapi yang aku suka... Golongan ni tak hiprokrit... Alang-alang dedah... biar dedah betul2... xder la sakit mata nak tengok...

Yang aku tau... Bukan kerja aku nak nilai siapa yang baik, yang jahat, yang masuk neraka, yang masuk syurga...

Masing-masing tau tanggungjawab masing-masing... dah besar... masing-masing tau baik buruk sesuatu perkara...

Kalau tak nak tengok, tunduk kepala, jangan sampai tersadung kaki tersungkur dah la...

Kalau nak berdebat, sampai tahun depan pun tak akan habis...
Yang hukum tetap hukum... Jangan tutup kepala, yang lain pulak terdedah...

Sekian... Kalau nak hentam, silakan............... Aku sudi nak baca dan memahami...

2010/10/08

Terkenang...

Nama : Mr. Eyrique (bukan nama sebenar)
D.O.B : 29 MAY1984
P.O.B : Moncheh
Minuman Kegemaran : Rahsia
Makanan kegemaran : Rahsia
Hobi : Kumpul setem
Ciri-2 gadis idaman : Rahsia

Terkenang zaman sekolah dulu-dulu...
Waktu zaman hingus masih lagi meleleh...
Biodata ni dah jadi macam fenomena, dah jadi benda wajib untuk kita tukar sama suka dengan kawan-2...

Budak-budak zaman sekrang pun, ada benda yang sama gak... Contohnya FB atau seangkatan dengannya... Bentuk yang berbeza tapi matlamat yang sama...

Tapi yang lainnya... Budak sekrang semua nak dedah...
Kalau dulu... Kebanyakkan infonya adalah rahsia...Semuanya rahsia...
Termasuk la aku yang konon-kononnya berahsia sangat... Baik tak payah buat biodata...

2010/10/06

1.3juta???

Wuaaa... RM1.3juta... Banyaknya kos nak buat pilihanraya kecil Galas...
bermakna...RM130,000 sehari akan dibelanjakan sepanjang pilihanraya...
Kalau bagi aku duit tu... Apa nak buat erk?

tapi sejuta sekarang macam dah tak de nilai... Xsampai seminggu dah boleh abis.

Kalau kita dapat duit sekepok sejuta... Apa yang ada dalam kepala otak kita ni???

Joli?
Rumah besar?
Kereta besar?
Rantai emas besar?
Bini besar?..Opsss...

2010/10/04

Soalan cepuk cemas lagi...

Perbualan telephone antara anak dan mak di suatu senja nan hening...

Anak : Semekom mak...
Mak : Waalaukumussalam...
Ekau balik tak ngah hujung bulan ni???
Anak : arrrr... Tengok la nanti... Nape mak?
Mak : Tak de... Kawan kau tu... nak tunang minggu dopan... Dalam 8 orang yang sebayo kau... kau sorang jea yang....
Anak : arrrr.... Mak dah makan?
Mak : Ha!!! Mulo la tu... Nak melencong jea kerjanya... Den bolum abis cerito lai dah nak menyimpang je...
Anak : arrr.... Mak dah mandi bolum ni???
Mak: Ekau ni bilo lagi ngah???
Anak : Arrr... Bilo pe mak???
Mak : Bilo ekau nak balik calon-calon ni?
Anak : Calon anugerah artis popular ker mak??? (dengan gaya percakapan bangang dan tergaru-garu kepala yang tak berapa nak ada rambut...)
Mak: Eh!!! Ekau ni!!!
Anak : huhuhu... Angah tunggu anak bulan keluar dulu mak... Penyimpan mohor besar raja-raja belum umumkan lagi calon-calonnya mak...
arrrr...mak....mak... Angah sakit perut la mak... k...babai...
tut...tut...tut... (sambil berlari-lari anak kebengongan...)

2010/10/02

Rasa bersalah...

Tiap kali auntie keluar rumah... Tanpa segan silu auntie akan tegur...


Auntie:"Nasriq... Baru balik kerja ker??
Amacam kerja??? Ada baik ker?"


Diwaktu lain.
Auntie:"Baru balik breakfast ker Nasriq..."

Satu hari sebelum raya.
Auntie:" Raya dekat mana Nasriq... Lama ker cuti?"

Tu antara ayat yg auntie selalu tegur...

Perasan atau tak... Setiap kali tegur...
Auntie akan panggl nama aku dengan betul...


Tapi aku....



Sehingga kini....



Aku masih lagi tak tahu nama auntie tu...
Walaupun dulu auntie tu pernah bagitau nama dia...
Rasa bersalah sangat pada auntie...
Walaupun dia orang cina... Tapi budi bahasa dengan jiran sangat bagus...


Aku???
Nama dia pun aku tak tau...
Boleh dikategorikan jiran yang baik ker aku ni???

Sesak... Sungguh sesak!!!

Penghujung syawal memang menyesakkan!!!


Sana sini sinun ada open house...



Bukan nak bagi alasan... Tapi...


Yang dah turun dah pun naik kembali...
Yang dah kecut dah pun mengembang mengebu-gebu...
Yang longgar dah bertambah sendat!!!

2010/10/01

Konon-konon pro la...

Ni gambar yang paling cantik dan aku rasa nak publish kat sini...

Yang lain-lain tu biasa sahaja dan aku masih lagi dalam proses belajar lagi...

Kalau tak berapa cantik tu... terima lah seadanya yea...