2014/12/15

Apa Ciri Ciri Email Scam?

Hai... Assalamualaikum...

Kaku sikit nak mula menaip pagi ni...
Almaklum la... Dah berkarat dek lama tak update blog yang sepi dan sunyi ini...


Nasihat: Berhati hati jika mendapat scam email seperti ini. Ini salah satu email yang aku dapat pagi tadi... Kalau ikut nafsu, memang akan melompat kegembiraan... Ye la... Siapa yang tak gembira bila dapat hadiah kan kan kan??? Atau yang dapat email daripada bank yang suruh update data peribadi...

Ni nasihat aku bila dapat email macam ni... SILA ABAIKAN EMAIL MACAM INI WALAUPUN NAMPAK MACAM SANGAT MENYAKINKAN DAN MENARIK PERHATIAN!
  • Jangan klik pada mana-mana pautan dalam e-mel penipuan itu.
  • Jangan balas e-mel atau hubungi penghantar dalam mana-mana cara.
  • Jika anda klik pada pautan dalam e-mel, tidak membekalkan apa-apa maklumat di laman web yang boleh dibuka.
  • Jangan buka sebarang lampiran yang tiba dengan e-mel.

Scam email selalunya (tetapi tidak semestinya) memaparkan beberapa ciri-ciri berikut:
  • Alamat e-mel penghantar tidak sama dengan alamat laman web organisasi yang dipercayai itu.
  • E-mel yang dihantar daripada alamat yang sama sekali berbeza atau alamat mel web percuma.
  • E-mel yang tidak menggunakan nama betul anda, tetapi menggunakan ucapan tidak spesifik seperti "sayang pelanggan".
  • Bertindak segera; contohnya ancaman itu melainkan jika anda bertindak segera akaun anda ditutup.
  • Pautan laman web terkemuka. Ini boleh dipalsukan atau seolah-olah hampir sama dengan alamat yang betul, tetapi perbezaan walaupun yang bersifat tunggal bermakna laman web yang lain.
  • Permintaan bagi maklumat peribadi seperti nama pengguna, kata laluan atau maklumat bank.
  • E-mel yang mengandungi ejaan dan kesilapan tatabahasa.
  • Anda tidak mengharapkan untuk mendapatkan e-mel dari syarikat yang muncul kepada kitab itu.
  • Keseluruhan teks daripada e-mel yang terkandung dalam imej daripada format teks biasa.
  • Gambar mengandungi hyperlink terbenam ke laman web yang palsu.

3 ulasan :

Rapunzel Cikilolo berkata...

huhuhu.

takpernah layan emel mcm tu

:)

QasehnyaRania berkata...

semua sy dpt ceng gini.terus delete.
walau apa pon ttp ambik langkah berhti2

thanks.berkongsi tk.

lama bercuti.. isteri dh selamat bersalin ke tk ?

hainom OKje berkata...

Betullah mcm meyakinkan sungguh yek.... Daoa tak mau dapat duit weyh!