2016/05/19

Pantun Selamat Malam repost...

Kalau tuan mudik ke hulu,
Kirimkan hamba beras segantang,
Kerja kuat berganding bahu,
Dari pagi membawa ke petang...

Beras siam berbau wangi,
Ditanak secupak penuh sebelanga,
Anak mata berseri seri,
Senyum gatal sampai ke telinga...

Nasi sebelanga dimakan anak,
Bapa menjerkah mata terbeliat,
Dalam hati nak tambah anak,
Ingin mencari pewaris zuriat...

Perut penuh menjadi senak,
Perut boncit penuh lemak,
Punyanya lah lama dodoi si anak,
Ikut terlelap pulak si emak...

Pandang suri terkulat kulat,
Timbul geram di dalam hati
Alamat tak jadi nak tambah zuriat,
Melepas sudah bantal jadi penganti...

Bantal peluk dah naik kusam,
Baunya pulak boleh tahan masam,
Sebelum tukang karut melalut ke laut dalam,
Baik tidur selamat malam...

Nota Karut:Repost

10 ulasan :

Isz Kha berkata...

best pantun ni...
terbaek ar... =)

Kisah Si Dairy berkata...

kita datang baca sambil gelak jerk...hahaha

Tukang Karut berkata...

penat pikir tau...

Tukang Karut berkata...

tumpang gelak jugak la...hahahha...

aimi adilah berkata...

alolo cian nye kene curi ye..

kalau aku yg curi cm ner??

Shark Kay berkata...

kene letak watermark dh pasni TK,
jgn tulis entry pada blogger,
next time tulis ke kat app paint.
pastu letak watermark kt ctu.
br org xleh curi.

QasehnyaRania berkata...

kena report tu..

Ema Johari berkata...

baru baca blog yg kalau ada orang copy paste entry..boleh report kat google...

TelingaBulat berkata...

wahhhh cipta sendiri?perghh terbaik la bro.

hassy chan berkata...

bole la ko jd next sasterawan negara...
hahahahahah