2013/10/25

Intipati Khutbah Jumaat...

Kelebihan orang berilmu berbanding dengan orang berharta.


1. Ilmu lebih baik daripada harta kerana ilmu adalah pusaka nabi-nabi, manakala harta adalah pusaka Qarun dan Firaun.

2.Ilmu lebih baik daripada harta kerana ilmu memelihara kamu, tetapi kamu pula yang memelihara harta.

3.Ilmu lebih baik daripada harta kerana orang yang berilmu ramai taulannya dan sebaliknya orang yang berharta ramai seterunya.

dan,

Sejak kebelakangan ini, ramai orang (termasuk aku sekali) mencari penyelesaian sesuatu masalah berkaitan agama atau mencari Ilmu Agama melalui pencarian di internet.
 
Internet dan lain sebagainya hanya sebagai alat bantu kita dalam menuntut ilmu agama, bukan kita jadikan sebagai satu-satunya guru.

Jika internet kita jadikan sebagai guru utama dalam menuntut dan menimba ilmu, maka sangat mungkin kita akan mendapatkan banyak kekeliruan. 

Kemungkinan orang-orang yang tidak bertanggung jawab menerbitkan dan menulis pelbagai informasi yang dapat menyesatkan, menjauhkan dan bahkan menjauhkan umat Islam dari ajarannya yang mulia.

Jadi, kalau kita belajar hanya dari internet maka sanad ilmu kita akan terputus. 

8 ulasan :

Scha Nazri berkata...

Sepatutnya kalau tak tahu tentang bab-bab agama, lagi bagus tanya direct ke para guru agama. Bagi saya, dengar jawapan face to face, lagi menyakinkan :)

Nora Karim berkata...

berguru lebih baik...internet mmg tak sesuai nak dijadikan "guru"

Cinta Ninja (CN) berkata...

bahaya kalau nak berguru dengan tenet 100 persen. takut berlaku kesalahan informasi dan terjebak dengan manusia yang berhajat untuk menyesatkan. tak ke bahaya tu?

uncle gedek berkata...

Internet memang dah jadi tempat rujuk yg popular... masalahnya sumbernya tidak diambil kira...

Fais-SKA berkata...

lagi bagus kalau kita dengar ceramah agama kt tv dan di masjid =) lg sng sbb kalau blur boleh trus bertanya..ilmu agama di internet terlalu am..kdg2 kita tak thu kesahihannya kecuali dinyatakn sumber dr mn..

nur farahain berkata...

Hye rakan blogger , ain dtg singgah sini dan komen, singgah lah blog ain
BLOG AIN DISINI
follow jugak, NAK LANGSINGKAN BADAN?, KLIK SINI : JOM LANGSING BERSAMA ;)

ch000tz axoera ヅ berkata...

salam....lama betul kutinggalkan kamoooo² semua hahahahaha kembali menyinggah kengkawan disini :)

hahahahaha kawann lama...how r u :D eyh ada instagram x? if yes keep in touch by find me okehhh xoxo

baby comel berkata...

Betul, nak belajar biar belajar dgn org yg betul2 berilmu. Sat gi kang menuntug separuh jalan je. Tak pasal2 kang