2012/09/22

Nama Bayi Islam Pilihan...

Irsyad Kamil
Irsyad Nasihat, panduan, petunjuk  
Kamil Sempurna

Iqbal Hayyan
Iqbal         Kejayaan, pujangga muslim, kemajuan
Hayyan Yang hidup

Ilham Ziqri
Ilham Ilham
Ziqri        Terpuji, Yang Memuji Allah

Mirza Najmuddin
Mirza         Anak yang baik
Najmuddin Bintang agama

Mohamad Najmuddin
Mohamad Yang terpuji, di rahmati
Najmuddin Bintang agama

Iqbal Zamir
Iqbal         Kejayaan, pujangga muslim, kemajuan
Zamir Suara hati, anak kecil yang cantik


Nurul Izzah Zulaikha
Nurul        Cahaya
Izzah  Mulia
Zulaikha Cantik

Izz Zara Humaira
Izz         Kekuatan
Zara  Puteri
Humaira Berpipi merah

Izz Zara Zulaikha
Izz         Kekuatan
Zara         Puteri
Zulaikha Cantik


Nur Alya Fariha
Nur         Cahaya 
Alya         Ketinggian
Fariha (Dia) merasa gembira

Nurain Wahida
Nurain Cahaya mata
Wahida Beautiful

Siti Zulaikha Balqis
Balqis Name of the Queen of Sheba
Siti Gelaran bagi perempuan
Zulaikha Cantik

NotaKarut : Ini nama nama yang ada dalam kepala otak aku sekarang ni... HikHikHik... Dah fikir nama dah ek... Nampak sangat kemaruk... Padahal baby nak keluar pertengahan bulan Oktober ni... Jantina pun tak tau lagi... Korang ada nama yang indah lagi tak?  Atau kalau korang suka nama yang mana dari salah satu nama di atas...

14 ulasan :

CikMunBlogger berkata...

sedap nye nama nama tuu .
makna nya pun baik baik :)

dell_e berkata...

semua ada maksud yang best dan baik!
dell suka yg izz zara humaira tu..

Tinta Lana berkata...

Assalammualaikum.

Nama kat atas semua best2.

Kalau ikutkan utk boy, aku suka nama Irsyad Kamil, tapi macam tak ngam bila bin kan nama ko,muehehe. Mohamad Najmuddin ngam!

For girl..Nurain Wahida kot..tah..rasa ringan menyebutnya..yg lain, bnyak sgt huruf z n r.. berat.

La..mana ada kemaruk la TK..dah nak jadi bapak, mstilah ada plan nak buh nama anak pa kan.

Aku lagi advance, 5thn lepas lgi dah pikir nama anak..calon pun tarak, muahahaha.

Nurul Iman berkata...

nama yg cantik...
Izz Zara Zulaikha, Ilham Ziqri & Irsyad Kamil

bella luna berkata...

haha, aku suke komen lana,. normal la tu TK,lagipun tak lama dah tu,.lain la aku ni, dulu sekolah menengah pun belum habis lagi, tapi dah plan nama anak ape(lagi advance),hehe,.

kenapa mostly nama mesti ade huruf Z? org tua2 dulu cakap,sebutan nama anak tak boleh berat drpd nama ayah, nanti anak tak pandai,.bdw, aku ske nama nurain wahida for girl and boy lak, aku bagi cdgn lain: amirul rayyan /amir harith,. mksd nama ni, TK cari sendiri,.but no worry, both of it have a good meaning:D

dill berkata...

ko guna nama aku je la kalau baby girl. masyuk

dill.

HAdira Kifly berkata...

Wahida. Dira tak suka nama ni.. sebab nanti kita macam nak anak tu sorang je.. walhal kita nak anak yang lain jugak..

Fariha. yang ni pun dira tak suka. sebab bagi dira, nanti dia akan lupa tentang rasa sedih sbb akan terlalu suka dan bahagia dengan rasa gembira..

Izz Zara tu ok. Tapi dira suka nama Ayu. hehe ;)

Rain berkata...

nama lelaki sangat sedap, aku rambang.. tapi bila skrol ke bawah, hanya nama ni terpaku di hati;

NUR ALYA FARIHA :) LOVE THIS ONE.

Chuu Muqhlis berkata...

nama semua sedap2, maksud pun baik., tp aku plg suka irsyad kamil n nurul izzah zulaikha :D

x saba dah ni nk smbut kehadiran org baru ye tk

Asrul "iLham" Sany berkata...

nama aku ada ilham... :D

bunga_rose berkata...

Aku suka Izz Zara... ko ni mesti tingat kat izara aishah ni ek hahahah

Ema Junaiha berkata...

eloklah pilih nama yg ada maksid yg baik

blog-tips-kurus berkata...

nephews my bff simple je iaitu Umar, Daud & Harun. tapi semuanya cute hensem macam pan Asian..

Imer Imran berkata...

Zulaikha, nama yg indah..

Panduan mendidik anak untuk pandai membaca sebelum tadika
http://www.ashadee.net/go/49821/imerimran