2013/06/16

Teknologi Memusnahkan...

Si bapa memegang iPhone...
Si ibu mengadap S3...
Si anak leka degan iPad...
Si anak lagi ulik menyentuh skrin samsung tab...

Mungkin...
Mungkin hajat keluarga ini hendak menyambut hari bapa di luar dengan makan bersama...

Tapi sayang...
Hanya medium maya yang dipilih...

Si ayah bercakap dengan Instragram...
Si ibu upload gambar di FB...'Kami keluarga bahagia sedang menyambut hari bapa,'...
Anak sibuk bertwitter...
Dan anak lagi sibuk bermain candy crush saga....

Zaman ini.. Teknologi memusnahkan komunikasi nyata...

12 ulasan :

QasehnyaRania berkata...

ya betul tu.
cuba bayangkan rg tua dulu2 pergi kedai kopi walau tak berkenal sapa pon ttp bertegur
zaman skrg kalau bukan jiran atau teman seofis..pandang pon tak kan. padahal cucu cicit Nabi Adam juga.

terlebih peramah pon susah juga

norh berkata...

seolah2 bersetuju..sebab tu norh stop sat blogging..*alasan* ha haha

Cik Muda berkata...

agaknye diorang communicate melalui fb memasing kot...kikiki~ atau ada family wassap.... dunia hujung jari katakan....

Tukang Karut berkata...

Betul la tu. Kadang serumah pun berfb je...

Tukang Karut berkata...

Elehhhhhhh... Alasan semata sehidung dan se mulut je tu...

Tukang Karut berkata...

Cam tu mulut tu tinggal la kat umah kan kan kan...

Intan Suraya berkata...

dunia zmn skrg.. sbb tu la kitorg 1 family nie gune fon murah lg..:p

Rain berkata...

itu hakikat dunia teknologi.

berinteraksi tetapi tidak berkomunikasi lisan yang melahirkan perasaan senang.

jari berinteraksi dengan keyboard melahirkan teks tanpa emosi.

:)

apa pun, ko maintain hensem. eh

Rapunzeel Cikilolo berkata...

huhuhu.

tak best jugak kan macam tu??

Tukang Karut berkata...

ala... pakai fon murah pun, kalau ngadap duk baca sms je, sama je...

Tukang Karut berkata...

ehem... puji ada makna ni... nah 20sen... pi main jauh2...

Tukang Karut berkata...

sangat tak best...