2012/01/29

Peribahasa Sebenar Vs Peribahasa Karut...

Peribahasa sebenar : Bulat air kerana pembetung, bulat manusia kerana muafakat...
Peribahasa karut :  Bulat air kerana pembetung, bulat manusia kerana melantak tak ingat dunia sampai nasi dalam pinggan mak mertua pun duk intai gak...


Peribahasa sebenar : Bara yang digenggam biar sampai jadi arang
Peribahasa karut : Bara yang digenggam, tapak tangan yang hangus terbakar! Menderita you!

Peribahasa sebenar : Bagai kaca terhempas ke batu
Peribahasa karut : Pecah kaca pecah gelas, kalau dah pecah kaca, confirm mak naik hantu marah...

Peribahasa sebenar  : Melentur buluh biarlah dari rebungnya
Peribahasa karut : Orang tak ada kerja sahaja melentur buluh... Rebung masak lemak campur dengan ikan kembung pun sedap....

Peribahasa sebenar :  Lembu punya susu, sapi dapat nama...
Peribahasa karut: Dah lembu tu bodoh macam lembu, sapi tu pandai, sapi la yang dapat nama... Tapi kan... Dalam dialek sabah atau Indonesia, sapi tu lembu la... lembu tu sapi la... Kalau tak takkan la ada nama tempat nama Batu Sapi di Sandakan Sabah.... Ni sesuatu yang agak pelik ni...

NotaKarut: Tak ada idea nak mengarut... Sekiannnnnnn...

12 ulasan :

lieynanilaz berkata...

pandai ko buat peribahasa mengarut..keh keh.

Muttallif berkata...

Adessss....menusuk kalbu bena peribahasa tersebut..haha

Cik TeN10 berkata...

Haha ni pn idea jugak lerrr.. Kreatp sgt lah TK ni.. Terkesima kejap :p

P/s : Tu la.. Blom cuba blom tau kan :)) insyaAllah nt dh abes blaja nk start buat smntra tggu nk dpt keje.. Doakanlah ea

Cik tikah berkata...

hahaha.. lawak lawak!

Tukang Karut berkata...

@lieynanilaz hoho... ada jugak yang mengiktiraf aku ni pandai... hohoho... bangga ni... hish hish hishhhh...

Tukang Karut berkata...

@Muttallif dah... jangan nak kentut dekat sini lak ek...

Tukang Karut berkata...

@Cik TeN10 kreatif tak bertempat dan tal ada hasil... sekian...

Tukang Karut berkata...

@Cik tikah agak2, kalau afdlin tengok ni, dia nak tak ambil aku berlakon sebagai pelawak ek?

Lea Isnawi berkata...

boleh geng dgn karam sigh walia ni

hehe

~SaL IjOu~ berkata...

sekian~~~

ILA HonEyBuNNy berkata...

ko segala hal terbaik dalam mengarut...ehhehhe

ctk berkata...

hahaha...boleh pulak tukar gitu...oh lupa, kamu kan tukang karut...hohohoho