2011/01/19

Hasil Titik Peluh... Pembolehubah 1..

Ingat lagi tentang niat aku nak bereksperiman tentang asam garam rempah ratus dalam dunia blogger?

Tak ingat atau tak tahu? Tak pe, click jea kat sini... aku tau korang banyak lagi benda nak difikirkan... masalah negara lagi... politik lagi... dalam kain orang lagi... kain sendiri koyak pun kadang-kadang tak sedar...

Pembolehubah:1. Follower Ramai vs Follower Sedikit...

Dulu, follower aku memang sedikit, dalam 25 orang jea... tapi mereka ni memang pembaca setia, tak kesah la walupun tulisan betaraf sampah pun... kalau tengok stasistik, memang ada sahaja jejak kaki walaupun kadang2 jarang-jarang nak komen, macam mr. Jepun kita... yang rajin komen pun ada... macam Cik Eda, Pn Fida dan Pn Bunga. Ada jugak yang menjadi pembaca yang senyap sahaja... aku tau dia baca semua, termasuk komen sekali, En Ramlan dan Pn Jujuraidah, sila tonjolkan diri anda sekarang!!!

Selepas mendapat ilham dan nasihat otai2, aku cuba untuk mempromosi blog ni... bukan dengan cara baik, tapi dengan cara yang agak jahat jugak, masuk shoutmix orang lepas tu tinggal jejak walaupun kadang2 aku malas nak baca tulisan mereka, atas banyak sebab, antaranya tulisan yang menyakitkan mata, isi yang kurang menarik perhatian dan lambat loading dan macam2 lagi... Dan ada jugak yang bermutu, yang ni aku baca la, kadang2 komen jugak... (yang ni akan dikupas dalam next entry)...

Selepas dengan usaha yang kurang bersungguh-sungguh untuk mempromosi blog yang tak seberapa nak ada ni, adalah peningkatan sedikit dalam bilangan follower...

Bilangan follower bukanlah lidi pengukur (kayu dah susah nak jumpa dah sekarang) tentang mutu sesebuah log tu...(betul ke sebuah blog? sebab tak nampak pun mana buahnya...)

Ramainya follower bukannya bermakna ramainya juga yang datang membaca karya @ karangan @ tulisan kita tu...

Kalau tak percaya, mari kita sama-sama lakukan eksperimen ni, korang tulis entry dalam seminggu, lepas tu korang pergi blog orang lain lepas tu tinggal jejak dalam shoutmix... mesti stasistik pengunjung akan meningkat...

Lepas seminggu tu korang cuba pulak tulis dan korang tunggu sahaja... aku berani cakap, stasistik yang akan datang ke blog kita tu akan menurun... kadang2 sampai tahap yang sangat menyedihkan... Ekperimen ini tidak termasuk otai2 blogger yang dah establish lama dan ada pengikut sendiri...

Setiap eksperimen mestilah ada kesimpulan kan? kalau tak bukanlah dipanggil eksperimen...

Kesimpulanya, tak payah gila la nak kejar follower yang ramai, yang penting pastikan tulisan kita tu berjaya buat orang nak baca sampai habis, walaupun kadang-kadang tulisan tu tak ada arah tujuan, tapi kalau digarap dengan baik, menyeronokkan!!! Sekian... Harap Maklum...

Next pembolehubah; antara komen banyak vs komen sedikit...

14 ulasan :

nohfee berkata...

hahaha., kau punya experiment ni memang dh terbukti berjaya doe... hehe

Nasriq berkata...

memang terbukti berjaya... dah tak payah susah lagi nak bw...

LiErOSe~QiEmi berkata...

hikhik... ada butang like tak????

Nasriq berkata...

ala... belajor tak habis lagi bunga, menuntut ilmu dengan en. jepun kita nak letak butang'suka' tu...tapi tak menjadi jugak...

Yutaka Mushimura berkata...

aigoooo....

Nasriq berkata...

Ayoyooooo...

Eda berkata...

eh...rajin ek...hehe

Fida Ghazi berkata...

haha..rajin betul buat eksperimen yeh..macam saintis la!!!

rasanya dalam ramai2..ai dulu yg stat blogging..tapi blog ai tetap sendu...ahahaha..

sebab? tak rajin buat eksperimen la..

kalo cani..nak masuk Unit R&D lah.. baru la maju...

boley?? babai UKC..

oh..ye ye..

EN. CABI.. SELAMAT 'DIIKAT' on this coming Sabtuuu!!!

hahahahah... congrats in advance!!

Nasriq berkata...

Eda: "Rajin" la sangat... ai kan si bijak yang pemalas...( genius by birth, lazy by choice!)

Nasriq berkata...

Alamak fida, jangan la bagitau semua orang, jatuh la saham ai...






eh? ai ada saham ke?

taliff berkata...

sgt betul tu~~~ngeee ngeee ngeee

TiMmiE berkata...

betul tu.klu blog best entri bermutu dgn sendirinya org akan follow. tak payah risau klu xramai yg penting yg follow tu pembaca setia. :)

Nasriq berkata...

Talif: semuanya betul kan?

Nasriq berkata...

Timmie: setia tu penting kan...